Uitleg voor beginners

  • Willem, een enthousiaste BUXer die Linda ook volgt, zal jullie het een en ander uitleggen over traden en trades volgen. Willem trade al een tijdje volgens de strategie van Linda en is hard bezig dit zelf ook onder de knie te krijgen. Traden kan heel lastig zijn en vaak denk je altijd de verkeerde keuzes te maken! Dit heeft echter vaak te maken met een aantal factoren waar je als beginnende trader mee te maken krijgt. Daarover later meer.

Nu is traden al best lastig, maar iemand volgen wellicht nog lastiger! Hoe volg je iemand nou goed? Als eerste moet je een duidelijke keus maken wie je wilt volgen. Op internet en Twitter vind je een groot aanbod van mensen die tips geven. De meeste hebben er ook echt wel verstand van, maar je moet altijd kijken wat voor trader het is. Zijn de tips langere termijn of day trades, bijv. Welke koers range gebruiken ze. Een fulltime trader kijkt niet op van €100,-, jij als beginnende wel! Dus een trader die bij een min van €300,- zich nog totaal geen zorgen maakt is wellicht niet echt geschikt te volgen als beginneling. Maar dit soort bedragen moet je ook kunnen accepteren als je meegaat met een swingtrade van Linda. Dit in combinatie met 100% vertrouwen in haar, dan komt alles goed. De tweede keuze die je maakt is je broker, komen we ook nog op terug. Er zijn vele aanbieders. Meeste met een hele hoge hefboom. Daar kan een foutje je zo een paar tientjes of honderden kosten. Beginnende traders raad ik daarom BUX aan. Traden kan vanaf €10,- en je mag je hefboom zelf bepalen! Eerst even de termen die je moet kennen als beginnende trader. Teksten als, ‘lange termijn short met kd zus en tp zo’ en ‘Sl strak houden’, kunnen wel eens verwarrend zijn! Ik zal deze zin voor jullie ontleden:

-Langetermijn is variabel in de traderswereld, maar betekent in Linda’s geval meestal 1-10 dagen.

-Short is speculeren op een daling van de beurs of aandeel. -Long is speculeren op een stijging van een aandeel. Long en short zijn dus termen om aan te geven welke richting je op speculeert, maar hebben niets te maken met een termijn!

-KD is het koersdoel waar je denkt dat de beurs of aandeel heen gaat -TP is de koers waarop je winst wilt uitbetalen (take profit)

-SL is stoploss, oftewel de koers waar je verlies pakt, mocht je trade verkeerd uitpakken -SL op winst, betekent dat je trade al in de winst staat, maar nog wel meer winst kan opleveren. Toch wil je een gedeelte van je winst veilig stellen. Voorbeeld: je trade staat 15,- in winst, je denkt dat die nog wel meer winst kan maken, maar voor de zekerheid stel je je SL toch in op 10,- winst. Mocht je winst dan terug vallen naar 10,- wordt je trade toch met 10,- winst uitbetaald. Dit is dus jouw trade plan. Deze kan je als de trade in je voordeel verder loopt, weer verzetten. Oftewel, een stoploss op je winst (ideale situatie voor trades, wordt ook wel trailing stop genoemd).

-SL op breakeven, betekent dat je instapkoers je uitstappunt wordt, waar je zonder kosten uitgestopt kan worden. Een gratis ritje dus.

Nog meer termen die belangrijk zijn! – Steun: dit is een bepaalde koers die in het verleden een bekend draaipunt was. Klinkt ingewikkeld maar is eigenlijk heel simpel. BV: aandeel X staat op €7,- maar is zakkende. Jij als belegger weet dat dit aandeel nooit onder de €5,- is geweest. Dat is het laagste punt ooit. Als jij dat weet, weten meer beleggers dat. Het aandeel blijft dalen en jij als belegger wacht tot zo dicht mogelijk bij de €5,- om te kopen. Met jou nog meerdere beleggers. Dicht bij de €5,- stapt iedereen massaal in! Dus vliegt de koers omhoog. Logisch toch? Zo kun je een steun zien. Bekende punten waar veel volume is qua kopen.

– Weerstand: eigenlijk het tegenovergestelde van steun. BV: je aandeel X loopt lekker. Je hebt het gekocht op $5,25 en inmiddels staat die al op $8,50. Je weet dat dit aandeel nooit boven de $10,- is geweest dus je wacht tot dicht bij de $10,- en verkoopt. Met jou vele aandeelhouders die dezelfde informatie hebben. Het aandeel zakt dus direct in prijs aangezien iedereen gaat verkopen. Logisch weer toch? Zo kan je de weerstand zien. Bekende punten waar veel volume is qua verkopen.

Swingtrade: Linda geeft ook swing trade tips, deze zijn altijd langetermijn. Dit betekent dus dat een index langer termijn short of long gaat. Echter bij een swing trade kan het zijn dat hij eerst toch nog de andere kant opgaat en pas 4-5 dagen later het uiteindelijke KD gaat halen. Bij swingtrades is GEDULD dus heel belangrijk! Het kan zijn dat deze trade eerst de min in duikt. Bij een swing trade op bijv. de DAX moet je dus wel ruimte in je budget hebben om een min aan te kunnen. Ik zelf hou altijd een range aan van 300-400 punten. Dus mag de trade 300-400 punten de verkeerde kant uit gaan. Een swingtrade op BUX is het veiligst op mp 10 tot 20. Dan heb je ruimte zat.

Op PLUS500 (80.6% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s) even goed rekenen hoeveel je budget toelaat. De leverage op Plus500 is maximaal 1:30.

Don’t be greedy, trade safe! De manier om een swingtrade te herkennen is simpel. Dan zegt Linda, “index” Short/long MAG nu.

Bounce Trade (traden op een draai): Dit zijn korte trades, vaak een snelle korte rit up of down. Toch moet je bij deze trades rekening houden met je budget. Donn’t be greedy! Zelfde principe, hou de ruime punten range aan. Deze trades zijn makkelijk te herkennen. Linda geeft dan vaak van te voren al aan: ‘Index’ short/long klaarhouden of long/short nu.

Instappunten: Je kunt als trader natuurlijk gewoon overal en nergens instappen. Dit is echter niet heel slim. Een instappunt kiezen is slimmer. Instappen doe je dus alleen op steun of weerstand. Heb je dus een trade van Linda gemist en niet op het aangegeven instappunt mee in kunnen stappen. Let it go! Stap niet achteraf in! Hopelijk maakt dit een hoop duidelijker voor je over hoe je met Linda kan traden via Twitter. Happy Trading!

Je kunt al met €0,50 cent per punt mee handelen met Linda! Trade met Linda handelt onder andere op de DAX mini futures en CASH CFD’s. Als je een abonnement wilt afsluiten, kijk dan verder bij Diensten.